П`ятниця
19.04.2024
18:50


Форма входу

Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та біології
Гусєвої Інни Геннадіївни
Головна » Цікаві факти
Слово «мікроскоп» походить від двох грецьких слів: «мікрос» – маленький і «скопос» – спостерігач. Тобто, мікроскоп – це прилад, який використовується для того, щоб побачити крихітні предмети, невидимі неозброєним оком.

Звичайні мікроскопи, тобто «прості мікроскопи», відомі ще з незапам’ятних часів. А «складний мікроскоп» винайшли десь між 1510 і 1610 роками.

Що ж таке «складний мікроскоп»? «Складний мікроскоп» – це такий мікроскоп, в якому збільшення відбувається в два етапи завдяки двом лінзам. Одна з них, яка називається «об’єктивом», створює первинне збільшене зображення, а інша лінза – «окуляр», збільшує перше зображення.

Нині у деяких сучасних мікроскопах є декілька лінз, але всі ці мікроскопи засновані на принципі двохетапного збільшення зображення.

Питання, хто є автором «складного мікроскопа» трохи суперечливе, тому що одні учені вважають, що автором такого мікроскопа є Галілей, а інші вважають «батьком мікроскопа» данського ученого Левенгука, але це завдяки багатьом його відкриттям, які він з ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 1517 | Добавил: Inna | Дата: 21.09.2012 | Комментарии (0)

У Індії ще 2000 років тому виробляли кристалічний цукор з очерету. Коли Олександр Македонський дістався до індійської території, він був здивований процесом отримання меду без використання бджіл (тобто, штучного меду з цукру).
У 1747 році німецький хімік Андреас Маргаф (Andreas Marggraf) виявив, що цукор в цукровому буряці ідентичний такому в цукровій тростині. Це відкриття відкрило дорогу виробництву цукру в північних регіонах – перший цукровий завод, одержуючий цукор з буряка, запрацював в 1802 році.
Вживання зайвої кількості цукру може привести до появи зморшок через те, що цукор відкладається про запас в колаген шкіри, роблячи її менш еластичною. Хороша новина – якщо зменшити споживання цукру, то цей процес звертається назад.
Ви можете за один присід з’їсти 16 кубиків цукру? А знаєте, що в 500 мл кока-коли знаходиться еквівалент 16 кубиків цукру, і при її вживанні увесь цей цукор в розчиненому виді потрапляє у ваш шлунок.
Напої з використанням синтетичних підсолоджувачів (не натурального цукру) можуть привести до о ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 1501 | Добавил: Inna | Дата: 17.04.2012 | Комментарии (0)

10 місце: Згідно з Книгою Рекордів Гіннеса, найважчим котом у світі був австралійський кіт Хіммі, який важив 21 кілограм. Його талія була 84 сантиметри! Попередній рекордсмен - кіт Спайс з Коннектикуту, важив 20 кілограм.

9 місце: Найбільшим крихітним котом на світі був гімалайський кіт Тінкера з Іллінойсу. Він важив 680 грам, був 18 см в довжину і його зростання становило 7 см!

8 місце: Підраховано, що одна кішка, полюючи на мишей, рятує від них на рік до 10 тонн зерна. В Австрії кішці, які прослужили на охорону складів кілька років, покладена довічна пенсія, яку видають молоком, м'ясом і бульйоном.

7 місце: Кішки краще собак розрізняють запахи. Тому в британській армії під час першої світової війни був створений спеціальний «котячий корпус», в обов'язки якого входило попереджати бійців про появу отруйних газів. До речі, щоб вчасно виявляти витік газу з приладів, кішок довгий час тримали на підводних човнах.

6 місце: У Японії, в місті Кагосіма, є Храм кішок. Він споруджений на згадку про с ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 2327 | Добавил: Inna | Дата: 26.03.2012 | Комментарии (0)

Павичі - це рід птахів сімейства Фазанові. Самці цих чудових птахів мають довжину тіла 100-125 см, хвоста - 40 см. Над ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 830 | Добавил: Няяша | Дата: 23.03.2012 | Комментарии (0)

Зозулі - перелітні птахи. З'являються у нас в лісах у другій половині квітня. Зозулі схожі на сірих невеликих яструбів. Довжина їх тіла близько 35 см.
 В Україні гніздиться звичайна зозуля. Саме кування самців «ку-ку» ми з вами і чуємо.
Самі зозулі гнізд не будують, а знаходять готові ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 1394 | Добавил: Няяша | Дата: 23.03.2012 | Комментарии (0)

Часто нам доводиться чути, що кава – дуже шкідливий напій, який провокує у любителів кави цілий ряд різноманітних захворювань. Та чи справді це так?
Експерти Німецького інституту харчування людини Потсдама-Ребрюке за допомогою тривалих досліджень розвіяли міф про те, що більше вживання кави підвищує ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також діабету. Як показали дослідження, проведені протягом дев’яти років, кава не тільки не провокує розвиток цих хвороб, але навіть може підвищувати деякі захисні функції організму людини.
У ході дослідження вчені вивчали звички, спосіб життя і стан здоров’я близько 42 тис. німців. На початок дослідження ніхто з учасників експерименту не страждав від хронічних хвороб. У наслідку, оцінюючи стан здоров’я добровольців, учені шукали випадки серцево-судинних захворювань, інсультів, серцевих нападів, діабету і раку. Як з’ясувалося, любителі кави щодо цього не на багато відрізнялися від тих, хто кави майже не пив.
Так, у 871 людини з майже 8,7 тис. не пили кави за ці роки розвинулис ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 917 | Добавил: Inna | Дата: 15.03.2012 | Комментарии (1)

Людський рід, зрозуміло, страждав від хвороб завжди, а у міру розвитку медицини лише давав їм все нові і нові назви. Половина людських хвороб ще сто років тому іменувалася загальним словом «жар» - і ось цей жар люди якраз лікувати і не уміли, незалежно від того, йшла мова про запалення легенів або банальну застуду. Зняти біль, позбавити від страждань і, можливо, тим самим врятувати нещасного - завдання це здавалося таким же елементарним, наскільки і нерозв'язним.
 Років 200-300 тому вербу вважали мало не панацеєю від багатьох злих недуг. Власне, про неї, вербу роду Salix, а також про чудовий препарат, який ми маємо завдяки їй, ця розповідь.

 Ой у полі верба…
Втім, говорити "років 200-300 тому” досить необачно. Точніше було б сказати: 2000-3000 років тому. Ще незабутній Гіппократ, посилаючись на єгипетські папіруси, призначав відвар кори вербового дерева від лихоманки і болю. Активна субстанція цього відвару (вона насправді полегшувала біль), як ми тепер знаємо, - саліцилова кислота. Її назва відбулася від латинськ ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 1874 | Добавил: Inna | Дата: 01.03.2012 | Комментарии (0)


Категория: Цікаві факти | Просмотров: 918 | Добавил: Inna | Дата: 28.02.2012 | Комментарии (0)

Благородні метали – метали, які не піддаються корозії і окисленню, що відрізняє їх від більшості металів. Всі вони є також дорогоцінними металами, завдяки їх рідкості. Основні благородні метали – золото, срібло, а також платина і решта 5 металів платинової групи – (рутеній, родій, паладій, осмій, іридій). Дехто відносить до благородних металів також і технецій, який не зустрічається в природі (до того ж він радіоактивний з малим періодом напіврозпаду).

Золото – це настільки рідкісний метал, що за одну годину в світі знаходять більше заліза, ніж за всю історію знайшли золота.

Платину раніше вважали «неправильним сріблом» і викидали в річки або моря, щоб не плуталася під ногами. Тільки пізніше, коли ювеліри з Іспанії виявили, що платина відмінно сплавляється з золотом, її стали використовувати як ювелірну сировину.

«Царська горілка» – так називають суміш соляної та азотної кислоти. Цей "коктейль” розчиняє золото.

Цікаво, що самородне срібло зустрічається значно рідше, ніж самородне золото, але з ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 3045 | Добавил: Inna | Дата: 27.02.2012 | Комментарии (0)

Взірцями світової народної кулінарії і водночас маркером самобутньої української культури ще у XVII-XVIII ст. стали такі страви, як борщ, галушки, вареники, горілка, узвар. Адже назви всіх цих страв вживалися у словосполученнях: український борщ, українські (або полтавські) галушки, українські вареники, українська горілка, українське сало.

Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона, в певній мірі, відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї і смаки, а й соціальні умови, природні та кліматичні особливості, в яких перебував український народ в процесі свого історичного розвитку.

Як свідчать археологічні розкопки, населення, яке проживало в далекі часи на території України, мало можливість завдяки географічним умовам харчуватися як рослинною, так і м'ясною їжею.

Уже в період трипільської культури (3 тисячі років тому), яку сприйняли східні слов'яни, населення Правобережної України вирощувало зернові культури - пшеницю, ячмінь і просо. Значно пізніше, близько тисячі років тому, ... Читати далі »
Категория: Цікаві факти | Просмотров: 1522 | Добавил: Inna | Дата: 03.02.2012 | Комментарии (0)

1 2 »
Меню сайту

Нові матеріали

Категорії розділу
Новини школи [4]
Наука [5]
Цікаві факти [12]
Цікаві рослини [2]
Тварини [11]
Здоров' я [6]
Людина [5]
Вивчаємо на уроці [19]
Дивовижна хімія [4]

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Хмарка тегів...

Корисні сайти
каталог сайтів Українська інтернет-енциклопедія Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter Украина онлайн

...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода

Cтатистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Guseva Inna © 2024