Головна » Цікаві факти
Слово «мікроскоп» походить від двох грецьких слів: «мікрос» – маленький і «скопос» – спостерігач. Тобто, мікроскоп – це прилад, який використовується для того, щоб побачити крихітні предмети, невидимі неозброєним оком.
Звичайні мікроскопи, тобто «прості мікроскопи», відомі ще з незапам’ятних часів. А «складний мікроскоп» винайшли десь між 1510 і 1610 роками.
Що ж таке «складний мікроскоп»? «Складний мікроскоп» – це такий мікроскоп, в якому збільшення відбувається в два етапи завдяки двом лінзам. Одна з них, яка називається «об’єктивом», створює первинне збільшене зображення, а інша лінза – «окуляр», збільшує перше зображення.
Нині у деяких сучасних мікроскопах є декілька лінз, але всі ці мікроскопи засновані на принципі двохетапного збільшення зображення.
Питання, хто є автором «складного мікроскопа» трохи суперечливе, тому що одні учені вважають, що автором такого мікроскопа є Галілей, а інші вважають «батьком мікроскопа» данського ученого Левенгука, але це завдяки багатьом його відкриттям, які він з
...
Читати далі »
|
У Індії ще 2000 років тому виробляли кристалічний цукор з очерету. Коли Олександр Македонський дістався до індійської території, він був здивований процесом отримання меду без використання бджіл (тобто, штучного меду з цукру). У 1747 році німецький хімік Андреас Маргаф (Andreas Marggraf) виявив, що цукор в цукровому буряці ідентичний такому в цукровій тростині. Це відкриття відкрило дорогу виробництву цукру в північних регіонах – перший цукровий завод, одержуючий цукор з буряка, запрацював в 1802 році. Вживання зайвої кількості цукру може привести до появи зморшок через те, що цукор відкладається про запас в колаген шкіри, роблячи її менш еластичною. Хороша новина – якщо зменшити споживання цукру, то цей процес звертається назад. Ви можете за один присід з’їсти 16 кубиків цукру? А знаєте, що в 500 мл кока-коли знаходиться еквівалент 16 кубиків цукру, і при її вживанні увесь цей цукор в розчиненому виді потрапляє у ваш шлунок. Напої з використанням синтетичних підсолоджувачів (не натурального цукру) можуть привести до о
...
Читати далі »
|
10 місце: Згідно з Книгою Рекордів Гіннеса, найважчим котом у світі був австралійський кіт Хіммі, який важив 21 кілограм. Його талія була 84 сантиметри! Попередній рекордсмен - кіт Спайс з Коннектикуту, важив 20 кілограм.
9 місце: Найбільшим крихітним котом на світі був гімалайський кіт Тінкера з Іллінойсу. Він важив 680 грам, був 18 см в довжину і його зростання становило 7 см!
8 місце: Підраховано, що одна кішка, полюючи на мишей, рятує від них на рік до 10 тонн зерна. В Австрії кішці, які прослужили на охорону складів кілька років, покладена довічна пенсія, яку видають молоком, м'ясом і бульйоном.
7 місце: Кішки краще собак розрізняють запахи. Тому в британській армії під час першої світової війни був створений спеціальний «котячий корпус», в обов'язки якого входило попереджати бійців про появу отруйних газів. До речі, щоб вчасно виявляти витік газу з приладів, кішок довгий час тримали на підводних човнах.
6 місце: У Японії, в місті Кагосіма, є Храм кішок. Він споруджений на згадку про с
...
Читати далі »
|
Павичі - це рід птахів сімейства Фазанові. Самці цих чудових птахів мають довжину тіла 100-125 см, хвоста - 40 см. Над
...
Читати далі »
|
Зозулі - перелітні птахи. З'являються у нас в лісах у другій половині квітня. Зозулі схожі на сірих невеликих яструбів. Довжина їх тіла близько 35 см. В Україні гніздиться звичайна зозуля. Саме кування самців «ку-ку» ми з вами і чуємо. Самі зозулі гнізд не будують, а знаходять готові
...
Читати далі »
|
Часто нам доводиться чути, що кава – дуже шкідливий напій, який провокує у любителів кави цілий ряд різноманітних захворювань. Та чи справді це так? Експерти Німецького інституту харчування людини Потсдама-Ребрюке за допомогою тривалих досліджень розвіяли міф про те, що більше вживання кави підвищує ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також діабету. Як показали дослідження, проведені протягом дев’яти років, кава не тільки не провокує розвиток цих хвороб, але навіть може підвищувати деякі захисні функції організму людини. У ході дослідження вчені вивчали звички, спосіб життя і стан здоров’я близько 42 тис. німців. На початок дослідження ніхто з учасників експерименту не страждав від хронічних хвороб. У наслідку, оцінюючи стан здоров’я добровольців, учені шукали випадки серцево-судинних захворювань, інсультів, серцевих нападів, діабету і раку. Як з’ясувалося, любителі кави щодо цього не на багато відрізнялися від тих, хто кави майже не пив. Так, у 871 людини з майже 8,7 тис. не пили кави за ці роки розвинулис
...
Читати далі »
|
Людський рід, зрозуміло, страждав від хвороб завжди, а у міру розвитку медицини лише давав їм все нові і нові назви. Половина людських хвороб ще сто років тому іменувалася загальним словом «жар» - і ось цей жар люди якраз лікувати і не уміли, незалежно від того, йшла мова про запалення легенів або банальну застуду. Зняти біль, позбавити від страждань і, можливо, тим самим врятувати нещасного - завдання це здавалося таким же елементарним, наскільки і нерозв'язним. Років 200-300 тому вербу вважали мало не панацеєю від багатьох злих недуг. Власне, про неї, вербу роду Salix, а також про чудовий препарат, який ми маємо завдяки їй, ця розповідь.
Ой у полі верба… Втім, говорити "років 200-300 тому” досить необачно. Точніше було б сказати: 2000-3000 років тому. Ще незабутній Гіппократ, посилаючись на єгипетські папіруси, призначав відвар кори вербового дерева від лихоманки і болю. Активна субстанція цього відвару (вона насправді полегшувала біль), як ми тепер знаємо, - саліцилова кислота. Її назва відбулася від латинськ
...
Читати далі »
|
Благородні метали – метали, які не піддаються корозії і окисленню, що відрізняє їх від більшості металів. Всі вони є також дорогоцінними металами, завдяки їх рідкості. Основні благородні метали – золото, срібло, а також платина і решта 5 металів платинової групи – (рутеній, родій, паладій, осмій, іридій). Дехто відносить до благородних металів також і технецій, який не зустрічається в природі (до того ж він радіоактивний з малим періодом напіврозпаду).
Золото – це настільки рідкісний метал, що за одну годину в світі знаходять більше заліза, ніж за всю історію знайшли золота.
Платину раніше вважали «неправильним сріблом» і викидали в річки або моря, щоб не плуталася під ногами. Тільки пізніше, коли ювеліри з Іспанії виявили, що платина відмінно сплавляється з золотом, її стали використовувати як ювелірну сировину.
«Царська горілка» – так називають суміш соляної та азотної кислоти. Цей "коктейль” розчиняє золото.
Цікаво, що самородне срібло зустрічається значно рідше, ніж самородне золото, але з
...
Читати далі »
|
Взірцями світової народної кулінарії і водночас маркером самобутньої української культури ще у XVII-XVIII ст. стали такі страви, як борщ, галушки, вареники, горілка, узвар. Адже назви всіх цих страв вживалися у словосполученнях: український борщ, українські (або полтавські) галушки, українські вареники, українська горілка, українське сало.
Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона, в певній мірі, відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї і смаки, а й соціальні умови, природні та кліматичні особливості, в яких перебував український народ в процесі свого історичного розвитку.
Як свідчать археологічні розкопки, населення, яке проживало в далекі часи на території України, мало можливість завдяки географічним умовам харчуватися як рослинною, так і м'ясною їжею.
Уже в період трипільської культури (3 тисячі років тому), яку сприйняли східні слов'яни, населення Правобережної України вирощувало зернові культури - пшеницю, ячмінь і просо. Значно пізніше, близько тисячі років тому,
...
Читати далі »
|
|
|
|
Календар |
« Грудень 2024 » | Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд | | | | | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
|
... |
|
Cтатистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|
|