Часто нам доводиться чути, що кава – дуже шкідливий напій, який провокує у любителів кави цілий ряд різноманітних захворювань. Та чи справді це так? Експерти Німецького інституту харчування людини Потсдама-Ребрюке за допомогою тривалих досліджень розвіяли міф про те, що більше вживання кави підвищує ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також діабету. Як показали дослідження, проведені протягом дев’яти років, кава не тільки не провокує розвиток цих хвороб, але навіть може підвищувати деякі захисні функції організму людини. У ході дослідження вчені вивчали звички, спосіб життя і стан здоров’я близько 42 тис. німців. На початок дослідження ніхто з учасників експерименту не страждав від хронічних хвороб. У наслідку, оцінюючи стан здоров’я добровольців, учені шукали випадки серцево-судинних захворювань, інсультів, серцевих нападів, діабету і раку. Як з’ясувалося, любителі кави щодо цього не на багато відрізнялися від тих, хто кави майже не пив. Так, у 871 людини з майже 8,7 тис. не пили кави за ці роки розвинулися хронічні захворювання. У той же час серед 12,1 тис. любителів кави, які щодня випивали більше чотирьох чашок кави, з такими проблемами зіткнулися 1,1 тис. людей. Тобто, процентне співвідношення в обох групах складає близько 10%.
Але, не зважаючи на ці результати, потрібно пам’ятати, що кава перешкоджає успішному засвоєнню корисних мікроелементів та вітамін. Більше того – «вимиває» з нашого організму кальцій, натрій, калій, цинк та ін. Саме тому любителям кави лікарі радять слідкувати за своїм раціоном та насичувати його корисними продуктами: горішками, фруктами, овочами, крупами.