Багато хто не може втриматися, щоб не побалувати себе солоденьким, хоча ми й знаємо, що цукор шкідливо впливає на наші зуби та обмінні процеси організму. Чимало людей із зайвою вагою намагаються уникати цукру зовсім або ж вживати його замінники. Та чи завжди замінники цукру є безпечнішими?
Виявляється, що не завжди. Розглянемо у подробицях кілька замінників цукру та з’ясуємо, чи слід їх остерігатися.
Приміром, аспартам (Е951) – це підсолоджувач, який містить невелику кількість калорій, але фактично у двісті разів солодший за цукор. Аспартам – найбільш поширений штучний замінник цукру, і чи не найбільш шкідливий. Та, незважаючи на шкідливість, аспартам становить приблизно четвертину світового об’єму штучних замінників цукру. Його використовують під час виробництва більш ніж 5000 назв продуктів харчування і напоїв.
Під час тривалого вживання людиною аспартаму цей хімічний замінник цукру негативно впливає на весь організм. Він може спровокувати шум у вухах, головний біль, безсоння, пригнічення настрою тощо. В організмі тварин аспартам провокує навіть рак мозку. Хоча ще не доведено, що аспартам – канцероген, але його небезпечний вплив на людський організм підтверджує здогадки вчених.
Хоча аспартам і вживають люди з надлишком ваги, щоб позбутися зайвих кілограмів, але ефект від цього цукрозамінника може виявитися протилежним, оскільки він значно підвищує апетит.
Інший цукрозамінник – ацесульфам калію є не менш небезпечним. Його зазвичай використовують у газованих напоях, морозиві, жуйці тощо. Регулярне вживання ацесульфаму провокує рак. Хоча досліди щодо дії цього замінника і були проведені на тваринах, але деякі виробники вже відмовилися від його використання у своїй продукції.
Ребіана, на перший погляд, – натуральний цукрозамінник, оскільки її отримують шляхом переробки рослини стевії. Ребіана не містить калорії і часто використовується у дієтичних продуктах. Але нещодавно група каліфорнійських токсикологів прийшла до висновку, що ребіана провокує пошкодження та мутацію ДНК. Наслідки такого «втручання» можуть бути непередбачувані.
З великою обережністю слід замінювати цукор сахарином. Цей замінник цукру також не містить калорій і використовується у цукерках та консерваціях. У тварин сахарин провокує рак сечового міхура, а для людини начебто є відносно безпечним за умови дотримання добової норми (5 мг/кг ваги людини). Зараз сахарин використовують майже у сотні країн світу.
Але є й приємні новини. Хоча у сиропі агави калорій більше, аніж у цукрі, але він містить велику кількість фруктози, завдяки чому є безпечнішим. Крім того, ви можете замінювати цукор медом, адже цей продукт ще й містить цілий набір корисних речовин та вітамінів. Отож, не особливо захоплюйтеся замінниками цукру, адже головне у вживанні солоденького – міра.