Усіх нас лякають ГМО. Ці три загадкові літери фігурують мало не на всіх продуктах, навіть на пляшках з водою. Ми боїмося фруктів та овочів ідеальної форми, вважаючи, що усі вони – мутанти. Та чи насправді це так? Що ж таке генетично модифікований організм? Під підозрою на наявність ГМО можуть виявитися всі продукти, які виглядають краще від інших, мають довший час зберігання, правильну форму і великі розміри. Але це не завжди так.
Технології зі створення ГМО дуже складні, і як наслідок – дуже дорогі. Бізнесмени і вчені, які на них працюють, не надто поспішають модифіковані все і вся. Їх у першу чергу цікавлять ті сільськогосподарські культури, які потрібні скрізь і у великих кількостях. У коло їхніх інтересів природно входить те, на чому можна буде в кінцевому підсумку заробити, а значить основне завдання, це зменшення витрат і підвищення врожайності, рішення в першу чергу економічних проблем.
Оскільки головні вороги фермерів: бур’яни і шкідники, то саме для боротьби з ними і використовуються ГМО. Адже прополювати бур’яни дуже довго і дорого, а облити все отрутохімікатами теж не вихід – так разом з усіма шкідниками загине і врожай. От і створюють стійку до гербіцидів кукурудзу – бур’ян гине, а кукурудза живісіньким. Та ще й врожайність підвищується на 15 відсотків. Хімікатів і добрив використовують менше, врожайність підвищилася – завдання фермерів вирішена. Мета досягнута – собівартість зменшилася, поля стали чистішими, урожай збільшився!
На сьогоднішній день 95% генетично модифікованих продуктів це соя, бавовна, ріпак, пшениця, кукурудза, картопля. 75% генетично модифікацій спрямовані на підвищення стійкості рослин до засобів проти бур’янів. Інші важливі напрямки модифікацій – стійкість проти різних шкідників. А ось форму, колір і смак змінюють дуже рідко.