Понеділок
20.11.2017
03:50


Форма входу

Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та біології
Гусєвої Інни Геннадіївни
Головна » 2012 » Квітень » 4 » Підступний продукт - маргарин
19:33
Підступний продукт - маргарин
Близько ста тридцяти років тому був створений маргарин - суміш тваринних жирів з рослинними, підданими гідрогенізації або, просто кажучи, насиченню молекул жирних кислот атомами водню, щоб перетворити рідкі рослинні жири в тверді.
Винахідником маргарину став французький хімік Іполит Між-Мурье.
Цікаво, що за хімічним складом маргарин майже не відрізняється від вершкового масла і містить до 82% жиру і не більше 18% водної фази з розчиненими в ній в невеликих кількостях білками, цукром і сіллю. А також містить в собі значно менше холестерину, ніж вершкове масло. Але поряд з "поганим" холестерином у вершковому маслі міститься холестерин "гарний", життєво необхідний людському організму для нормального обміну речовин. А ось гідрогенізація жирів при виробництві маргарину, згідно з останніми дослідженнями, має вкрай неприємний побічний ефект.
Вона веде до утворення так званих трансізомерів жирних кислот, практично відсутніх у вершковому і в рослинному маслі і тому незвичних для нашого організму. Трансізомери, частка яких в гідрогенізованому маргарині досягає 40%, підвищують рівень холестерину в крові, порушують нормальну роботу клітинних мембран, сприяють розвитку судинних захворювань, негативно позначаються на статевої потенції.
  
Під час процесу гідрогенізації поліненасичені кислоти (зазвичай рідкі при кімнатній температурі) перетворюються на твердий при кімнатній температурі маргарин. Для виробництва маргарину використовують найдешевші рослинні масла (соєве, кукурудзяне, бавовняне або каноловое), вже піддані згубною екстракції, і вводять в них крихітні частинки металу, зазвичай оксиду нікелю. Масло разом з нікелевим каталізатором піддається впливу водню в високотемпературному реакторі під великим тиском. Після цього в суміш вводять милоподобние емульгатори і крохмаль для отримання кращої консистенції, а потім суміш знову нагрівають для очищення парою. Це позбавляє її від неприємного запаху.
 
Природний колір маргарину - неапетитний сірий, для позбавлення від нього використовують відбілювач. Потім додають фарбники і сильні ароматизатори, щоб продукт нагадував масло. І, нарешті, суміш пресують, фасують і продають як здорову їжу.
 
Частково гідрогенізовані маргарини ще більш шкідливі для здоров'я, ніж високорафінованы рослинні масла, з яких їх виготовляють.  Більшість штучних трансжирів отруйні для організму, але, на жаль, травна система не сприймає їх як такі.
 
Замість того щоб від них позбавлятися, організм використовує трансжири для побудови клітинних мембран, приймаючи їх за цис-жири. При цьому клітини організму стають частково гидрогенизированными.
Саме на таких маслах смажаться так звані "fast food" - продукти швидкого приготування: картопля, пиріжки, пончики, крекери, шматки м'яса і курей, багато кондитерські вироби, які щодня вживаються в їжу величезною кількістю людей.
Перший супротивник маргарину канадський учений Сінклер ще в 30-і роки припустив, що натуральні трансізомери можуть змінювати перебіг біохімічних процесів в організмі людини.
Сучасні дослідження показали, що трансізомери порушують роботу ферментів, псують клітинні мембрани, збільшують рівень холестерину в крові.
Вчені підрахували, що щоденне споживання 40 г маргарину, що містять 5 г трансізомерів збільшує на 50% ризик інфаркту.
Протягом 1940-х років дослідники виявили взаємозв'язок між розвитком раку і вживанням жирів. У досліджені використовувалися гідрогенізовані жири, проте результати дослідження були представлені таким чином, що основними обвинувачуваними виявилися насичені жири. Насправді до недавнього часу, намагаючись співвіднести раціон і виникнення певних захворювань, американські дослідники звичайно не поділяли насичені жири і трансжири.
Модифіковані частково гідрогенізовані жири, виготовлені з рослинних масел, насправді блокують засвоєння важливих жирних кислот, що призводить до багатьох згубних наслідків, включаючи сексуальні розлади, підвищення рівня холестерину в крові і порушення у функціонуванні імунної системи. Споживання гідрогенізованих жирів пов'язано з безліччю інших серйозних захворювань. Це не тільки рак, але і атеросклероз, діабет, ожиріння, імунні порушення, народження недоношених немовлят, вроджені вади розвитку, зниження зору, безпліддя, проблеми з лактацією, а також захворювання опорно-рухового апарату. І тим не менш гідрогенізовані жири продовжують рекламувати як здорову їжу, що наочно демонструє перемогу реклами над здоровим глуздом.
Категорія: Здоров' я | Переглядів: 694 | Додав: Inna
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту

Нові матеріали

Категорії розділу
Новини школи [4]
Наука [5]
Цікаві факти [12]
Цікаві рослини [2]
Тварини [11]
Здоров' я [6]
Людина [5]
Вивчаємо на уроці [19]
Дивовижна хімія [4]

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Хмарка тегів...

Корисні сайти
каталог сайтів Українська інтернет-енциклопедія Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter Украина онлайн

...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода

Cтатистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Guseva Inna © 2017